Χώρα, Άνδρος - Η Πρωτεύουσα

Η Χώρα της Άνδρου είναι η πρωτεύουσα του νησιού, με έντονο αρχοντικό και αριστοκρατικό στοιχείο. Η Άνδρος είναι το βορειότερο και το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. Είναι το πιο "πράσινο" μεταξύ των Κυκλάδων, λόγω και των άφθονων νερών του και έχει πληθυσμό που κυμαίνεται γύρω στις 10.000, συγκριτικά μικρός σε σύγκριση με την έκταση του νησιού. Η πρόσβαση στο νησί γίνεται από το Γαύριο, ένα χωριό-λιμάνι που βρίσκεται στα δυτικά. Η πρωτεύουσα του νησιού όπως προαναφέρθηκε είναι η Χώρα, η οποία βρίσκεται στα ανατολικά. Αντίστοιχα με τις πρωτεύουσες άλλων νησιών, δεν υπάρχουν πλοία που να εισέρχονται ή να εξέρχονται από την πρωτεύουσα.

Η Χώρα της Άνδρου είναι γεμάτη από αρχοντικά και νεοκλασικά κτίρια που έχτισαν η πλούσιοι καπετάνιοι πριν από έναν αιώνα ή και περισσότερο. Ο φαρδύς κεντρικός δρόμος αποπνέει ευημερία με τα μαρμάρινα πεζοδρόμια, τις ανοιχτές πλατείες, τις μεγάλες εκκλησίες και το σκαλιστό σιντριβάνι. Οι Ανδριώτες είναι όμως ταπεινοί και φιλόξενοι και τα καταστήματα που θα βρείτε εκεί πωλούν παραδοσιακά παραδοσιακά προϊόντα, ρούχα και γλυκά.

Η κεντρική πλατεία είναι η καρδιά της Χώρας, πλαισιωμένη από το Αρχαιολογικό Μουσείο και πολυσύχναστα καφέ, ενώ από κάτω απλώνονται οι δύο μεγάλες παραλίες το Παραπόρτι και το Νειμποριό. Αν συνεχίσετε προς το παλαιότερο τμήμα της πόλης, θα φτάσετε στην πλατεία που βρίσκεται το μοναδικό μνημείο του Αφανή Ναύτη.

Οι υπέροχες παραλίες της περιοχής

Η Χώρα της Άνδρου έχει και κάποιες εξαιρετικές παραλίες που αξίζει σίγουρα να επισκεφτείτε. Αρχικά το Νειμποριό, είναι η πιο δημοφιλής παραλία της Χώρας, αλλά και μια από τις πιο δημοφιλής όλου του νησιού. Η εύκολη πρόσβασή της καθιστά από τα παλιότερα χρόνια εξαιρετική επιλογή για οικογένειες και μικρά παιδιά. Ακόμα σπάνια "πιάνει" την συγκεκριμένη παραλία δυνατός άνεμος, όποτε η θάλασσά της είναι σχεδόν πάντα ήρεμη. Αυτό βοηθάει πολύ και στο να μην σηκώνεται η άμμος, χαλώντας το μπάνιο σας. Φυσικά το Παραπόρτι είναι μια ακόμα πολύ δημοφιλής επιλογή, για μπάνιο στην Χώρα της Άνδρου. Έχει μεγάλη έκταση και αμμουδιά, αλλά και πολλά αλμυρίκια που προσφέρουν δροσερή σκιά. Στο Παραπόρτι εκβάλει ο Μεγάλος ποταμός που πηγάζει από τη Σταυροπέδα και περνά από τα χωριά Αλαδινού, Λειβάδια και από τους Μπαξέδες. Σε αντίθεση με το Νειμποριό το Παραπόρτι έχει άγρια θάλασσα και κύματα, λόγω των συχνών ανέμων και μελτεμιών.

Η παραλία Συνέτι αποτελεί και αυτή μια πολύ καλή επιλογή για μπάνιο στην Χώρα της Άνδρου. Μάλιστα, είναι και μια από τις αγαπημένες παραλίες των ντόπιων. Απέχει περίπου 7 χιλιόμετρα από την Χώρα και πάνω της θα βρείτε το Συνετί, το ομώνυμο χωριό που μοιράζεται το όνομά της.

Τέλος, αξίζει να επισκεφτείτε και τα Πίσω Γυάλια και να βουτήξετε στα τιρκουάζ, κρυστάλλινα νερά της, που όμοια τους δεν έχετε δει. Η παραλία ενδείκνυται και για καταδύσεις καθώς ο βυθός έχει πλούσια ζωή και είναι πολύ καθαρός.

Τα μουσεία της Χώρας

Η Χώρα της Άνδρου φημίζεται επίσης και για την πλούσια ιστορία της και τα πολλά μουσεία της. Μεταξύ άλλων, άξια αναφοράς είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Άνδρου, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Ναυτικό Μουσείο.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο, ιδρύθηκε το 1981 και στεγάζει ένα εξαιρετικά διατηρημένο αντίγραφο του χάρτη του Ρήγα Φεραίου, έκθεμα πραγματικά σπουδαίο για ολόκληρη της Ελλάδα. Πολύ σημαντική είναι και η συλλογή που υπάρχει στο σημείο, του γεωμετρικού οικισμού της Ζαγορά.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, εγκαινιάστηκε δύο χρόνια πριν από το Αρχαιολογικό και συγκεκριμένα το 1979. Φιλοξενεί μια συναρπαστική νέα έκθεση κάθε καλοκαίρι και είναι ένας λόγος από μόνος του για να επισκεφθείτε την Άνδρο. Παλαιότερες εκθέσεις έχουν συμπεριλάβει έργα των Πικάσο, Ματίς, Κλέε, Σαγκάλ, Ροντέν, Μίρο, Καντίνσκι και πολλών άλλων.

Τέλος το Ναυτικό Μουσείο της Άνδρου ιδρύθηκε το 1972. Τα εκθέματα του δεν είναι πολλά, είναι όμως αρκετά για σας ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή. Μέσα από τα εκθέματα που θα παρατηρήσετε θα μεταφερθείτε στα χρόνια της εμπορικής ναυτιλίας της Άνδρου στο 1750 και θα ανακαλύψετε την σπουδαία ιστορία του νησιού. Ναυλοσύμφωνα, ναυτικά ημερολόγια και ιστορικές φωτογραφίες είναι μόνο μερικά από τα εκθέματά του.

Διαμονή

Διαμονή στην Χώρα της Άνδρου, με όλες τις ανέσεις και με υψηλή ποιότητα,
αυτά είναι τα Villa View Studios, ιδανικά για όλους.

Δίκλινο Studio

2 Άτομα
25τ.μ.

Τρίκλινο Studio

3 Άτομα
30 τ.μ.

Τετράκλινο Studio

4 Άτομα
25 τ.μ.